• 0879 233 203
  • Филтър
  • HiFi аудио системи и домашно кино

   Home Cinema предлага HiFi аудио системи и системи за домашно кино за всеки вкус и бюджет-богата гама от марки и модели, тъй като сме наясно, че всеки клиент е индивидуален със своите предпочитания и финансови възможности. Нашата цел е да му помогнем да разбере кое ще е най-подходящо спрямо нуждите и помещението. Предлагаме професионална консултация, проектиране, подбор, интеграция, монтаж, настройка и обучение. Стремим се решенията, които предлагаме да бъдат с възможно най-високо качество и ефективност.

   HiFi аудио системи и домашно кино от Home Cinema

   HiFi аудио системата и системата за домашно кино имат огромни разлики за аудиофилите и любителите на филми, въпреки че може да не изглежда така на пръв поглед. Hi-fi аудио системата е предназначена да постави по-голям фокус върху прецизността на звука, така че той да се възпроизвежда точно по начина, по който би звучал в звукозаписното студио. Аудио системата за домашно кино е предназначена да създаде усещането, че сте в киносалон. Изборът между система за домашно кино и Hi-Fi аудио система зависи от това, дали искате да гледате филми през повечето време или да слушате музика повече, като избраният от вас аудио вариант ще изисква различни видове оборудване и настройки.

    

   1. HiFi аудио системи и техните компоненти

   Терминът HiFi (или hi-fi) означава High Fidelity (от английски – „висока вярност“) и може да бъде описан като стремеж към най-високото, чисто и динамично аудио или звуково възпроизвеждане. HiFi е термин, възникнал през 50-те години на миналия век, по времето, когато аудио оборудването преминава от моно в стерео и потребителите стават все по-взискателни относно качеството на звука. Хората, които обикновено търсят възможно най-доброто качество на звука, са известни като аудиофили и Hi-fi аудио системите и аудио стриймингът задоволяват нуждите им, а устройствата, които отговарят на изискванията за висока точност, се считат за премиум категория аудио системи.
   Терминът HiFi  се използва не само от аудиофили, а и от домашни стерео слушатели и аудио ентусиасти, за да разграничат висококачественото възпроизвеждане на звук от по-ниско качество, произведено от евтина аудио техника.
   За разлика от евтина интегрирана система от високоговорители, всеки компонент на една висококачествена HiFi аудио система е внимателно подбран от потребителите въз основа на техните изисквания, предпочитания, вкус и бюджет.
   В идеалния случай такава HiFi аудио система има нечуваем шум и изкривяване и плоска (неутрална, неоцветена) честотна характеристика в рамките на предвидения честотен диапазон.
   Нито една стерео система не е достатъчно добра, за да заблуди ухото, че това е музика на живо, но целта на висококачествената Hi Fi  аудио система е да се доближи максимално до оригиналния звук.
   Като начало, акустика на помещението изисква специално внимание, защото повечето жилищни сгради не се строят с планове за аудиофилска акустика, така, както е проектирано и изградено едно звукозаписно студио. Препоръчително е да се консултирате с квалифициран акустик, който да ви помогне да направите някои забележими подобрения, като инсталирате правилно акустични панели на стените и/или тавана.
   Когато инвестирате в Hi-Fi система, е задължително да обърнете внимание на внезапните скокове на напрежението или прекъсванията на електрозахранването в мрежата, които могат да повредят компонентите във вашата система. Поради тази причина е от съществено значение да инвестирате в защита от пренапрежение, за да запазите оборудването си в безопасност.
   Изграждането на домашна hi-fi аудио система е баланс между бюджет, производителност на системата, удобство, естетика и в крайна сметка, възможност за усъвършенстване и развитие с течение на времето. Основното предимство, което една hi-fi система има пред евтините опции е, че можете да я изградите/ надградите така, че да съдържа точно това, което искате. Всяко устройство, което включвате в нея, има специфична задача, която изпълнява наистина добре и като краен резултат ще получите невероятен звук.

   • Hi-Fi източници. Първата стъпка е да помислите за музикалните източници, които обичате да слушате. Ако имате архив с музикални файлове на твърд диск или сте запален потребител на стрийминг услуги като Spotify или Apple Music, определено трябва да помислите дали да включите мрежов плейър към вашата система. Ако разполагате с винилова колекция, тогава трябва да помислите дали искате грамофон или стерео усилвател с вграден phono preamp или ще купите последния отделно - самостоятелна RIAA корекция ще осигури по-голяма гъвкавост при надграждане в бъдеще. Вече не използвате компактдискове- може би е време да се разделите със стария си CD плейър. Вероятно си струва да направите списък с функциите, които искате - изход за слушалки или Bluetooth - и след това да предпочетете функциите, от които най-много се нуждаете, за да се съберете в рамките на определения бюджет. Възможно е да нямате място за множество компоненти, така че ще трябва да помислите дали можете да обедините определени функции (като грамофон с вграден предусилвател (RIAA корекция), готова система с комбиниран усилвател и CD плейър или активни тонколони) за да намалите броя на устройствата във вашата система, като това не трябва да се отразява на качеството. Красотата на hi-fi аудио системата е, че можете да я съобразите с вашите нужди.
   • Тонколони. Винаги се стартира с размерите на помещението, когато става въпрос за избор на правилните тонколони. Не винаги се нуждаете от масивен чифт високоговорители за невероятно звучащо аудио. Тонколоните реагират по различен начин в зависимост от тяхната позиция в помещението и от това колко близо са една до друга и до стените и ако имате опасения, че няма да се справите, съветваме ви да се свържете със специалист, който ще ви помогне не само с правилното разположение, но и с допълнителни съвети за правилното им свързване. Hi-fi стерео аудио системата обикновено включва две тонколони (вариант, известен като 2.0). По същество те са предназначени за музика, чийто сигнал (източник на звук) е стерео, т.е. десен канал и ляв канал. Пасивните подовостоящи тонколони са по-обемни и могат да включват по-голям брой високоговорители. Всеки високоговорител има специален честотен диапазон (бас, средни, високи честоти ...). Използването на високоговорители с по-голям диаметър улеснява доброто възпроизвеждане на басите. Ако нямате достатъчно място за подовостоящи тонколони или сте начинаещ в домашното Hi-Fi аудио и искате да започнете с готово решение, което включва цифрово-аналогов преобразувател, усилватели и високоговорители в едно, препоръчително е да разгледате активните букшелф тонколони (по-дискретни и по-малки). Ако използвате активни тонколони, можете да добавите при нужда басов високоговорител (субуфер) за по-добро възпроизвеждане на басовите честоти, но обикновено това не се налага при висококачествените модели.
   • Усилвател- модул, който ще ви е абсолютно необходим във вашата аудио система и който поема задачата да превръща сигналите с ниско напрежение от вашето източник в сигнал с достатъчно усилване, за да се използва за захранване на чифт високоговорители. Функциите на усилвателя могат да бъдат разделени: първата секция ви позволява да съпоставяте и избирате множество входове, както и да избирате необходимото ниво на усилване, като обикновено се нарича предусилвател. Втората секция добавя усилване към сигналите, за да се използват за захранване на чифт високоговорители-това е усилвателят на мощността. Ако двете секции са обединени в едно шаси, тогава те се наричат интегриран усилвател.
   • Цифрово-аналогов преобразувател (DAC). Независимо дали е отделен или интегриран в друго устройство, DAC-ът преобразува низа от двоични числа (поредица от единици и нули), което представлява музиката, в напрежение, което след това се усилва и трансформира в промени във въздушното налягане от вашите високоговорители.  
   • Кабели. Качеството на общия звук ще зависи от целостта на общата верига на сигнала. Захранващите и свързващите кабели  играят също толкова важна роля за запазването и представянето на верността на музиката, както и компонентите, които те свързват. Ще ви трябват правилните качествени кабели, които свързват всички устройства заедно. Всички системи са уникални и имат различни нужди по отношение на вида на съединителя. Ще ви е необходим кабел за високоговорители, който може да бъде закупен с предварително нарязани дължини или измерен с точната необходима дължина. Чистотата на използваната мед и изолацията допринасят за производителността и цената на кабела, така че ще трябва да отделите достоен процент от общия бюджет на системата за висококачествени кабели.
   • Слушалки. Слушалките са може би най-многобройната група в аудио оборудването, като все по-голямо внимание се отделя както на качеството на звука, така и на стила. Вероятно сте свикнали да виждате широка гама от дизайни в, върху и над ухото в ежедневието, които нямат нищо общо със слушалките, които са създадени специално за hi-fi слушане и които вършат феноменална работа по разкриване на детайлите и предаване на чувствата, заложени във вашата музика.
   • Мултимедийни плейъри и решения за съхранение. Като алтернатива или като резервно копие за съхраняване на вашата музика на външен аналогов (винил/касета) или цифров (оптичен) носител, може да помислите за специален медиен сървър.

    

   2. Аудио системи за домашно кино и техните компоненти

   Ако вашият основен фокус е да се наслаждавате на филми, тогава трябва да се съсредоточите върху закупуване на правилната система за домашно кино. Конфигурацията на аудио системите за домашно кино използва по-голям брой високоговорители. Повечето аудиовизуални предавания (DVD, телевизия...) са многоканални, като многоканалното излъчване разделя звуковите сигнали към различните тонколони. Добрата система за домашно кино разполага с пълна гама високоговорители, които включват субуфер, централен, преден ляв, преден десен и задни високоговорители. Всички високоговорители и субуферът са свързани към приемника. Най-малко системата за домашно кино трябва да бъде 5.1 (5 канала и басов високоговорител-субуфер). В зависимост от размера на вашата театрална стая и бюджета, можете също така да направите аранжировка 7.1 или дори 9.2.
   Дясната и лявата предни тонколони възпроизвеждат свързани с изображението звукови ефекти и амбиенси (атмосферата). Те възпроизвеждат и музикалните пасажи. Централният високоговорител възпроизвежда каналите и осигурява преход между 2-те предни тонколони. Съраунд високоговорителите, разположени зад зрителите, ги потапят в звуковия пейзаж и действието на филма. Те възпроизвеждат допълнителни и действителни фонови звуци като дъжд, превозни средства и др. Басовият високоговорител (или субуфер) се справя с ниските честоти, придавайки повече мощност и въздействие на саундтраците. Басът също така може да поеме от другите високоговорители по-ниски честоти, когато те вече не са в състояние да ги възпроизвеждат. Филмите предоставят голямо разнообразие от аудио информация, варираща от звукови ефекти, до глас и до самия саундтрак към филма. Всички високоговорители в устройството за домашно кино трябва да работят в хармония, за да предават правилните звуци на правилните високоговорители. Ето защо калибрирането на вашата система е изключително важно.

    

   3. Въпроси:

   • Възможно ли е да използвате Hi-fi аудио системата като система за домашно кино?

   Hi-fi аудио системата обикновено не може да създаде същото кино усещане както една система за домашно кино. Въпреки това можете да я използвате. Можете дори да изберете да не използвате събуфер изобщо и да оставите вашите hi-fi високоговорители да се справят с ниските честоти, но тогава ще пропуснете нискочестотните специални ефекти в някои филми.

   • Възможно ли е висококачествената система за домашно кино да възпроизвежда висококачествено H-Fi аудио след като съдържа всички компоненти на Hi-Fi системата? Възможно ли е да имате добра Hi-Fi и система за домашно кино едновременно?

   Технически това е възможно, но е трудно. Hi-Fi високоговорителите са предназначени да обработват всички честоти поради което често няма нужда от субуфер в традиционните 2.0 hi-fi аудио системи. Ако решите да използвате чифт Hi-Fi високоговорители като съраунди в системата за домашно кино, бихте могли да създадете собствен начин, по който аудиото ви се насочва към всеки високоговорител и субуфера.
   Ще ви трябват следните неща, за да имате добра система за hi-fi и домашно кино едновременно:
   Ресивър за домашно кино и стерео усилвател. Ще трябва да конфигурирате системата така, че вашите предни стерео високоговорители да преминават през стерео усилвателя, а останалите високоговорители през A / V ресивъра. Ресивърът за домашно кино, който купувате, трябва да има изходи, които ви позволяват да включите стерео усилвателя към него. Уверете се, че вашият стерео усилвател има AV вход за заобикаляне на контрола на силата на звука. Крайната цел е да го имате, така че цялата сила на звука да се контролира от ресивъра за домашно кино и все още да можете да свързвате вашите устройства за въвеждане на музика и предните стерео Hi-Fi високоговорители в усилвателя. Забележка: Ресивърът съдържа усилвател, но има и допълнителни функции като тунер, предусилвател, радио, избор на вход, контрол на силата на звука и др. Ако просто искате да настроите система за домашно кино и искате да свържете телевизора, високоговорителите, конзолите и всичко друго на едно място, тогава ресивърът вероятно е правилният избор. Но ако сте хардкор аудиофил искащ възможно най-добрата музика, в този случай усилвателят може да е по-добър.

   • Има ли добри саундбар системи за Hi-Fi или системи за домашно кино?

   Саундбарът действа едновременно като централни и странични високоговорители и може да се побере перфектно под вашия телевизор. През последните години саундбаровете станаха наистина популярни поради техните спестяващи място качества и лекота на настройка. Някои от тях се опитват да имитират дори 5.1 аранжировки за съраунд звук. Що се отнася до използването им за домашно кино, проблемът е, че ще пожертвате истинското 3D изживяване, предоставено от раздалечени странични и задни тонколони. Същото важи и за HiFi системите - наличието на два високоговорителя, раздалечени един от друг, ще създаде по-голяма звукова сцена. И в двата случая саундбарът се използва главно за удобство, а не за качество.

   Това са главните елементи, от което се нуждаете, за да започнете да се наслаждавате на hi-fi аудио или домашно кино. Ако все още не сте сигурни от какво се нуждаете, ние винаги сме на разположение, за да отговорим на всички въпроси и да ви дадем нашите съвети независимо дали Hi-Fi аудиото е нов интерес или обичано хоби.

 • Последно разгледани