• Вашите любими продукти
    Няма нищо в любими...
   • Добавени продукти за сравнение
     Няма нищо в сравнение...
    • 0893 46 56 56
    • Проектор за класната стая

     Повечето мултимедийни проектори, използвани в клас към днешна дата, са основно малки преносими модели. Бурното развитие на технологиите води до честата появявата на нови модели с разнообразни функции, които всъщност преподавателите не употребяват. По тази причина веднага изниква въпросът на кои характеристики трябва да се обърне внимание при закупуване на тези нови модели. Основните изисквания, които се предяваяват към проекторите, обикновено се свеждат само до това, да могат да се свързват безпроблемно с компютъра или лаптопа в стаята, да са достатъчно ярки и да имат силен звук, но понастоящем тези характеристики са стандартна норма за машините, насочени към образователния сектор. Всички проектори имат VGA входове, като повечето нови модели са оборудвани и с HDMI, а някои предлагат и USB дисплей. Всички имат дистанционно управление в комплекта и са с яркост между 2700-4000 лумена.
     По-долу обсъждаме само основните характеристики, които са важни за работа в училище, без да имаме претенции да сме максимално изчерпателни. Повече информация и обяснения за допълнителните характеристики като безкомпютърна презентация, безжична връзка и др., можете да намерите в рубриката "Полезно".

     Относно яркостта на проектора

     Трябва да се отбележи един факт-повечето класни стаи и малки зали за обучение са със стандартни размери, предвидени за максимум тридесетина ученика. Повечето не се затъмняват и разполагат със стандартна бяла дъска, а не с такава, която има прожекционно покритие. За тези стандартни условия възможно ли е проекторът да се окаже недостатъчно ярък или пък твърде ярък, ако стаята не е чак толкова светла или е леко затъмнена.

     Съвсем естествено е да се мисли, че е по-добре проекторът да е по-ярък. Факт е, че проектори с по-голяма яркост или повече ANSI лумени ще се справят по-добре с околната светлина, идваща през прозорците и с електрическите лампи на тавана. Така че какви са проблемите с проектори, които са твърде ярки?

     Първо, проекторът може да бъде вреден за очите, ако погледнете директно в лампата. Така че ние ви препоръчваме да не използвате проектори с повече от 3500 лумена за типична инсталация в една стандартна класна стая.

     На второ място, гледането на много ярко изображение в затъмнена среда може да доведе до напрежение в очите и в резултат до болки в главата, така че ако ще затъмнявате стаята, когато използвате проектора, то тогава е най-добре да се запази яркостта му до разумно ниво.

     И накрая, ако не използвате дъска с прожекционно покритие, а най-обикновена бяла дъска, може да откриете, че имате доста лъскав екран, защото повече светлина от проектора ще се отразява обратно към публиката, създавайки силни отблясъци.

     Резолюция

     Резолюцията е броят на точките на екрана (пиксели), които изграждат картинката. Колкото повече са тези точки, толкова по-детайлно е изображението и толкова по-малък текст и елементи ще бъдат разбираеми.
     Понастоящем са разпространени проектори за класната стая с четири основни резолюции. Най-често те се отбелязват със съкращенията SVGA, XGA, WXGA и 1080p.

     Най-доброто решение е вашият проектор да е с резолюцията на компютъра, който възнамерявате да използвате с него.

     SVGA. Най-ниската резолюция с 800х600 пиксела по хоризонтала и вертикала и естествено с най-ниска цена. Проекторите с подобна резолюция постепенно изчезват.

     XGA. Значително по-добрите модели с XGA (1024х768) резолюция не са много по-скъпи. Ние силно препоръчваме XGA резолюцията като минимум. XGA е по-добър избор за PowerPoint презентации и показване на статични картинки, снимки и документи. Подходяща е за използване с настолни компютри с формат 4:3.

     WXGA (1280х800) е широкоекранен вариант, подходящ за използване с новите широкоекранни лаптопи за представяне на графики, екселски таблици и др.

     1080p (1920х1080) резолюцията обикновено се използва за гледане на видео или специализирани приложения като архитектура, графичен дизайн или медицински изображения. Става все по-популярна поради силното снижаване на цените.

     Късофокусни и ултракъсофокусни проектори

     Късофокусни модели. Ако вашият проектор е с късофокусен обектив, това означава, че можете да получите по-голямо изображение, дори ако той е в близост до дъската в предната част на класната стая. Можете да не го монтирате на тавана, а да го поставите в обсега на учителя, така че той да може да го включва или изключва дори когато дистанционното управление го няма. И още едно положително нещо-щом е в обсега на учителя, това означава, че е извън обсега на любопитни ръце, както и че има по-малко възможности за ученици или предмети да блокират проектираното изображение.

     Ултракъсофокусни модели. Правилните проектори за класни стаи са ултракъсофокусните модели. Ултракъсофокусната технология позволява проекторите да са монтирани в непосредствена близост до избраната прожекционна повърхност, на сантиметри от монтажната стена/екран/дъска. Обикновено идват в комплект със стойката и се монтират точно над бялата дъска. Това гарантира, че учителите и учениците няма да имат дразнеща светлина и отблясъци в очите си, а също така няма да има хвърлени сенки върху екрана. Използването на късофокусните или на традиционните проектори със стандартна оптика, които се монтират в средата на класната стая, ще доведе до значителни отблясъци в очите на потребителите. Ако имате намерение да инсталирате стандартен проектор на тавана, трябва да закупите допълнителни стойки, които не са включени в комплекта, а също така и по-дълги кабели и кабелни канали, което също ще оскъпи инсталацията. За да си представите нещата по-нагледно, вижте картинката с монтиран ултракъсофокусен модел над бялата дъска. Хвърлените от преподавателя сенки са минимални, докато при късофокусните и стандартните модели, тези сенки ще са значително по-големи и ще направят голяма част от дъската неупотребима, а останалата част ще има силни отблясъци. Трябва да имате предвид, че не е добра идея ултракъсофокусните модели да бъдат местени от стая в стая. Ако искате да ползвате проектора по този начин, то тогава се насочете към стандартните модели.

      Ултракъсофокусен модел проектор

      

     Интерактивност

     Интерактивната технология обхваща решения, които позволяват на потребителите-преподаватели и ученици да участват активно в проектираното изображение.

     Обикновено преподавателят или ученикът си взаимодействат с проектираното изображение. Как се случва? Интерактивните проектори по същество имитират функциите на интерактивна бяла дъска, но изображението може да се проектира върху всякаква равна повърхност-преподавателската маса, стена, даже под. Презентаторът си взаимодейства с проектираното изображение с помощта на стилус (срещан и като писалка, показалка) и често просто с пръст.

     Интерактивните проектори позволяват на потребителя да генерирана информация, която може да бъде съхранявана, повторно показвана, отпечатвана, изпращана по мейл или копирана с или без оригиналното проектирано изображение. Другата възможност е да контролирате компютъра с помощта на интерактивна писалка, използвайки я като мишка. Естествено всички интерактивни модели работят и като стандартни, традиционни проектори и могат да бъдат превключени в интерактивен режим, само когато е необходимо. Нашето мнение е, че интерактивните проектори помагат на преподавателите да превърнат статичния материал в активно съдържание, което ангажира учениците и ги насърчава да развиват и обогатяват своите знания. Тези машини са по-скъпи от стандартните проектори, нo ако бюджетът ви го позволява, не се колебайте.

     Текущи разходи

     Ако шансовете проекторът да бъде в употреба през по-голямата част от деня са големи, то тогава си струва да се мисли за текущите разходи по неговото обслужване.
     Основният разход ще бъдат резервните лампи и/или филтри. За наша радост минаха времената на проблемните и скъпи крушки. Съвременните модели работят с лампи, чийто ориентировъчен живот вече достигна до 10 000 часа. Какво означава това? Epson са изчислили, че с подобна продължителност на живота на лампата и филтъра, дори ако използвате проектора за гледане на филм със стандартна дължина 105 минути всеки ден, ще минат до 15 години преди да се наложи смяна, като условието е проекторът да работи в Eco режим. Как да пресметнем поне ориентировъчно след колко време ще ни се наложи да си купуваме лампа и филтър? Сметките са елементарни-имаме живот на лампата (може да се намери в спецификациите за всеки модел), знаем по колко часа на ден ще гледаме проектора, следователно можем да изчислим колко дни/месеци/години ще минат без да сменяме каквото и да било. В общия случай се получават години безпроблемна работа, а след тези години цените на новите модели ще са паднали драстично, така че за вас ще се окаже по-изгодно да си купите нов проектор с по-добри характеристики и с валидна няколкогодишна гаранция, отколкото да сменяте лампата. Новите LED модели предлагат безпроблемна работа в продължение на 20 000 часа в нормален режим, т.е практически потребителят няма допълнителни скрити разходи за лампи и филтри, а прокторът ще работи незнайно колко години.

     LCD или DLP?

     LCD и DLP са двете основни технологии, които се използват при проекторите.
     Като цяло, ние смятаме, че LCD проекторите са по-удачен избор в ниския ценови клас, не изморяват толкова очите, имат по-добро цветопредаване и не страдат от ефекта на дъгата, но това вероятно е субективно мнение, защото двете технологии се развиват паралелно и имат превъзходни модели, така че, на която и да заложите, ще получите добър резултат.

     Възможност за работа с камера за документи и 3D обекти

     Камерите са изключително полезни и ако до този момент не сте ги използвали, то поне трябва да се запознаете с техните функции. Ако ги свържете към проектор, можете да показвате различни неща в реално време, такива, каквито просто не е възможно да се показват с Powerpoint. Можете да сложите всичко в обсега на камерата. Ето няколко идеи, които се надяваме да бъдат полезни за преподавателите, като със сигурност всеки, използвал подобна камера, може да сподели и други приложения:

     • Отворен учебник или списание.
     • Писане на бележки и рисуване на скици на хартия, като ги проектирате в същото време. 
     • За показване на експерименти отблизо, така че целият клас да гледа, а не само отличниците и най-запалените експериментатори.
     • Началните учители могат да показват творчески техники.

     Камера за документи и 3D обекти

     Вместо заключение:

     Днешната класна стая има за цел да обогати и задълбочи разбирането на учениците, да ги провокира да бъдат по-активни и ангажирани. да ги направи не просто получатели на информацията, а активни участници с творческо мислене. Учителите се нуждаят от гъвкавост, за да успяват да включват новата информация в своите уроци.
     Когато проекторът работи добре, класната стая е епицентър на най-доброто пространство за учене. Когато не работи добре, се превръща в източник на неудовлетвореност, пречка и отвличане на вниманието от ученето.
     Като се има предвид, че дори и най-евтините проектори все още струват няколко стотин лева, бихме искали да споделим най-популярните и най-добрите проектори за класната стая, за да помогнем на вашето училище да избегне разочарованието от неподходяща покупка. Можете да разгледате внимателно подбрани модели с добра гаранция и възможности  в категория "Образование".
     Ние, от Home-Cinema имаме богат опит с продажби и монтаж на мултимедийни проектори в учебни заведения, на разположение за въпроси, коментари, доставка и при желание от ваша страна-и за монтаж, за да намерим заедно най-удачното решение за конкретните условия.

   • Последно разгледани