• 0879 233 203
  • Видове мултимедийни проектори и приложението им

   Какъв проектор да изберем? Статия за начинаещи, представяща проекторите. Редактирана 19.08.2017

   Както при всички потребителски продукти, изборът на мултимедиен проектор може да се окаже доста объркващо и обезсърчително начинание, защото клиентите се сблъскват с непозната терминология и море от възможности. Въпреки това, изборът на проектор не е толкова сложно нещо и като начало трябва да знаете къде и за какво точно смятате да гo използвате. Текстът е написан за хората, които за първи път се сблъскват с мултимедийните проектори и дава начална информация относно видовете устройства и приложението им.

    

   В статията можете да прочетете:

   1, Какво представлява мултимедийният проектор?

   2. За какво служи служи проекторът?

   3. Какъв проектор да изберем?

   4. Как се е появил мултимедийният проектор?

    

   1. Какво представлява мултимедийният проектор?

   Мултимедийният проектор е устройство, което обработва конкретен сигнал от компютър, изход от DVD плейър, смарт устройство, устройство за съхранение, както и директна връзка от кабелни или сателитни системи и го конвертира във видим текст, изображение и видео в съпровод на аудио съдържание. Съвременният мултимедиен проектор е дигитален заместител на по-ранните видове проектори, като например слайд проектори и овърхед проектори и осигурява голяма картина върху прожекционен екран или друга повърхност.

   Терминът "мултимедиен проектор" е сборно понятие и представлява най-широкият и най-всеобхватният термин в света на проекторите. Важно е да се знае, че мултимедийният проектор често се нарича проектор за данни, цифров проектор или видео проектор, като тези синоними се прилагат както за преносими, така и за инсталационни модели.

    

   2. За какво служи проекторът?

   Мултимедийните проектори изминаха дълъг път през годините.  Дотолкова сме свикнали с тях, че не се замисляме всъщност колко различни и неочаквани приложения намират в живота ни.

   Независимо дали провеждате презентация в корпоративна среда, използвате ги за образователна програма в класната стая, прожектирате филми пред голяма аудитория или в дома, мултимедийнийните проектори са ценен инструмент за комуникация. Мултимедийната прожекция е ефективен начин както за забавление, така и за образование, за поднасяне на информация и общуване с хора в голям мащаб.

   Като че ли най-познатата употреба е в случаите, когато мултимедийният проектор се използва всекидневно в класни стаи, офиси и бизнес зали за мултимедийни презентации. Например, учителят може да интегрира избрани текстове и видео последователности в слайдшоу, така че да подпомогне разбирането и усвояването на материала от всички ученици и студенти. На маркетингова среща водещият може да редува безпроблемно електронни таблици, анимирани рекламни материали и емисии на живо от социални медийни сайтове. Хората, които правят презентации по време на командировки, често се възползват от супер компактните бизнес модели с ниско тегло и потребление на енергия за илюстриране на продажба или концепция.

   Отдавна сме свикнали различни организации и държавни учреждения да използват мултимедиен проектор по време на срещи и брифинги.

   Музеите се ориентират към големи панорамни експозиции с инсталационни проектори, а търговските изложения и панаири вече не се случват без подобна техника. Големите професионални проектори се използват все по-често не само в концертни, театрални и кинозали, а и за 3D мапинг, който променя градската среда и превръща обикновените неща в истинско зрелище.

   Към по-неочакваните приложения могат да се причислят атрактивните мултимедийни послания, които Църквите все по-често отправят.

   Често срещаме ваканционни дисплеи и декорации за събития като сватби и партита, създадени с мултимедиен проектор. Спортните клубове показват играта на голям мултимедиен екран, отмерването на времето и резултатите, а в почивките-рекламни материали. Все по-засилено е търсенето на проектори от ресторанти, кафенета, заведения и дискотеки, особено по време на големи спортни събития като олимпиади, световни или европейски първенства.

   Едно от най-популярните приложения на проекторите в днешно време е в нашите домове. Създаването на 3D филм в края на 2009 г. предизвика бързо увеличаване на покупките на 3D проектори. В наши дни дори проекторите за домашно кино и забавления с най-ниски цени могат да възпроизведат страхотна екранна картина с FULL HD резолюция, идеална за показване на Blu-ray филми и видео стрийминг. Повечето проектори излъчват достатъчно светлина, за да запълнят 120 инчов екран и дори по-голям, което е в пъти повече от 70 инчов телевизор с плосък панел и е достатъчно голям, за да се почувствате потопени в картината както в киносалон.

   Лекотата на използване, жичното и безжично свързване със смарт устройства, интерактивните функции и непрекъснато добавяни екстри обуславят широкото приложение на мултимедийните проектори във всички сфери.

    

   3. Какъв проектор да изберем?

   Технически, мултимедийните проектори варират от най-малките Pico проектори до най-тежките и големи професионални модели, така че, казано с прости думи- всеки проектор в днешно време е мултимедиен проектор и категорията на мултимедийните проектори включва хиляди устройства. В зависимост от нуждите на потребителя, може да се намери мултимедиен проектор  за почти всяко приложение, ниво на качество и размер на аудиторията.  За да стесните избора, опитайте да потърсите  мултимедиен проектор за конкретно приложение: проверете проекторите за домашно кино, образователни проектори за училища и университети, бизнес проекторите или професионалните модели за големи рекламни и информационни инсталации, търговски изложения, театри и музеи, развлекателни и шоу програми.

    


   Проектори за домашно кино:

   Входното ниво мултимедийни проектори за домашно кино и забавление всъщност са еднотипни с бюджетните офис проектори, като обаче, задължително отговарят на изискването да имат минимум Full HD (1920x1080) резолюция. По-евтините модели за домашно кино и забавления обикновено са достатъчно ярки, за да могат да се инсталират в помещения, където има определено количество светлина, например в дневната, но поради факта, че работят на по-светло, те не са съвсем точни при пресъздаване на тъмните сцени във филми и игри.

    Проектори за домашно кино и забавление

    

   Част от тези проектори се използват като геймърски и за игри, като изискването е да имат бързо време за реакция.

   Цените нарастват с подобряването на следните характеристики:

   • Качеството на изображението. Поради факта, че черния цвят е постижим само в достатъчно добре затъмнено помещение, истинското домашно кино предполага пълна тъмнина в специално адаптирано пространство. В подобни условия дори проектори с яркост около 1000 лумена могат да предложат голям екран. Проекторите, които са се развили в посока на най-високо качество при ниска осветеност, са наречени "проектори за домашен кинотеатър" или "high end проектори за домашно кино" и предлагат забележително контрастно съотношение и "дълбочината на черното".

    High end проектор за домашно кино

    

   • Лекота на инсталиране. По-скъпите проектори естествено имат по-голяма гъвкавост при позициониране по отношение на екрана и могат да бъдат преместени не само по-близо или по-далече, но и да бъдат изместени вертикално или хоризонтално спрямо центъра на екрана, без да се наруши качеството на изображението.
   • "Подобряване" на картината. Най-скъпите проектори за домашно кино имат не само точно възпроизвеждане на цветовете, но са в състояние да изгладят някои недостатъци на картината: могат да я изострят или да загладят изображението, да направят цветовете по-ярки и тн.

    

   Ако имате нужда от проектор за домашно кино, можете да прочетете нашите "Насоки за закупуване на проектор за домашно кино" и да разгледате моделите Тук.

    

   Образователни и бизнес проектори

   Като оставим настрана проекторите за домашно кино, при "нормалните" проекторите е налице пряка зависимост на цената от яркостта (светлинния поток), защото се предполага, че един нормален проектор трябва да работи в осветена стая, където качеството на изображението зависи от способността му да се пребори със светлината. Колкото по-ярък е даден проектор, толкова по- ясна и качествена картина се получава. Яркият проектор трябва не само да работи в светла стая, но също така трябва да е способен да предложи по-голям диагонал на екрана.

   Стандартни проектори:


   Конвенционалните проектори със стандартна оптика могат да се срещнат като "офис проектори" или "проектори за образование и бизнес", защото най-често намират приложение в стандартните класни стаи, малки офиси, в зали за обучения и презентации с до средни размери. Обикновено имат яркост около 3000 до 4000 лумена, която позволява да се получават достатъчно ясни изображения с до 120-130” диагонал в осветените помещения на училищата, университетите, хотелите и фирмените офиси. Конвенционалните проектори обикновено имат една от трите резолюции SVGA (800x600), XGA (1024x768), WXGA (1280х800) и теглото им позволява да се пренасят от стая в стая. При използването им в образователния сектор може да се изисква наличието на допълнителна функционалност, като например вход за свързване на документна камера, изход за монитор, аудио изход, вход за микрофон и други. Също така, често се използват късофокусните и ултракъсофокусните проектори, които се монтират на стената над прожекционната повърхност. Имат предимството, че поради разположението си намаляват хвърлените сенки и не блестят в очите на хората, които работят на дъската. Те са уникални проектори, подходящи за всякакъв вид помещения и много често са интерактивни модели. Напоследък се наблюдава тенденцията използваната резолюция да се увеличава и понастоящем голяма част от стандартните проектори вече са с Full HD (1920х1080) резолюция, позволяваща качественото представяне на по-дребни детайли, чертежи и др.

    

   Късофокусен и ултракъсофокусен проектор

   Ултракъсофокусен проектор

    

   Стандартни проектори, които в една или друга степен запазват стандартни размери и все още достъпна мобилност, могат да достигнат 4000 - 5000 лумена светлинен поток.

   Ако имате нужда от стандартен проектор за обучение или представяне на бизнес презентации, можете да прочетете нашите насоки "Закупуване на проектор за класната стая" и да разгледате моделите Тук.

    

   Инсталационни проектори

   Инсталационните проектори са с яркост от 4000-5000 до 10 000 лумена и обикновено са обемисти и доста тежки. Те намират приложение в универстетски аули, големи хотелски зали за презентации, рекламата и навсякъде, където има нужда от ярък мощен проектор.

    

   Инсталационен проектор

   Ако имате нужда от инсталационен проектор, можете да разгледате моделите Тук.

    

   Професионални проектори.

   Професионалните модели са много ярки проектори, обикновено със сменяеми обективи, които покриват различно разстояние, като с увеличаване на яркостта на проектора се увеличава и неговата статичност. Могат да работят във всяка позиция, завъртяни на 360 градуса за продължителен период от време. Използват се в големи зали, сцени, симулатори, реклама и тн.

   Професионален проектор, работещ на 360 градуса

    

   По принцип, ако имате нужда от проектор за голяма зала или сцена, това може да бъде професионален или инсталационен проектор, в зависимост от конкретната обстановка и изисквания. В средно голяма заседателна зала или аудитория може да направи ярка картина инсталационен проектор. В обикновена класна стая или заседателната зала нормално се използва стандартен проектор "за бизнес и образование".

   Ако имате нужда от професионален проектор, можете да разгледате моделите Тук. 

    

   Ултратънки (слим) проектори

   Другата посока за развитието на проектора е миниатюризацията.
   Първото ниво на миниатюризация са елегантни проектори, които са с размерите на малък лаптоп или нетбук, но височина им е около 3-4 см, което значително опростява транспортирането им. Слим проекторите са склонни да имат приблизително същата яркост като конвенционален проектор, но са по-скъпи. Използват се за мобилни презентации.

    Ултратънък проектор

   Ултратънките проектори можете да разгледате Тук.

    

   Джобни проектори

   Слим проекторите са последвани от свръхкомпактните "джобни" или "мини-проектори". Като правило, това са модели с LED източник на светлина, с живот около 20000 часа, но яркостта им е значително по-малка от яркостта на "стандартните проектори" и е максимум 1000 лумена. Тези проектори са удобно скрити в джоба, много лесни за транспортиране и не заемат място, но са с намалена способност за работа в по-осветени места, или с други думи, имат по-малък размер на изображението.

   Джобен проектор

   Джобите проектори можете да разгледате Тук.

    

   Мини (Piko) проектори

   Короната на миниатюризацията засега са пико-проекторите, които проектират малък екран, имат миниатюрни размерите или често дори са вградени в смарт телефони, фотоапарати и други устройства, като трябва да се има предвид, че миниатюризацията обикновено се свързва с компромиси. На първо място - по отношение на яркостта.

   Piko проектор

   Piko-проекторите можете да разгледате Тук.

    

    

    ВИДОВЕ ПРОЕКТОРИ И ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА ДОМА ОБРАЗОВАНИЕ БИЗНЕС ПУБЛИЧНИ МЕСТА
   Домашно кино, игри и забавления

   Училища  Университети

   Търговци Фирми

   Ресторанти Барове Дискотеки

   Хотели Магазини Рекламни агенции Болници Музеи Банки Църкви Публични места Рентал
   High end домашно кино  +                
   Проектори за домашно кино и забавления  +                
   Стандартни проектори   +  +  +  + + + +  
   Мини проектори +                
   Джобни проектори +   +            
   Ултрапреносими проектори     +            
   Инсталационни проектори   +    +  + +  + + +
   Професионални проектори                 +

    

   4. Как се е появил мултимедийният проектор?


   Първата идея за прожекция на изображение върху повърхност е представена в чертеж на Йоханес де Фонтана през 1420 г. Това е скица на монах, който държи фенер. В страната на фенера има малък полупрозрачен прозорец, върху който има образ на дявол, държащ копие. Изображението се проектира от пламъка на фенера върху една стена. Идеята е вдъхновила множество учени, но историческите записи кой точно е изобретателят са доста неясни. Това, което е ясно, е, че през 1645 г. високообразованият йезуитски учен Атанасиус Кирхер (един от тези, включени в списъка на възможните изобретатели) е описал и илюстрирал устройство за отразяване на слънчевата светлина от огледало през леща и върху екран. През 1671 г., той се опитва да опише своето изобретение, което нарича магически фенер в книгата си Ars Magna Lucis et Umbrae (Великото изкуството на светлината и сянката).
   Дългият път през годините продължава и "Zoopraxiscope", считан за първият кинопроектор е представен публично през 1870 г. Това е въртящ се стъклен диск с гравирани изображения, през който минава светлина и позволява на изображенията да се появяват и да се движат.
   След "Zoopraxiscope" се появяват големите имена като Люмиер и Едисон. Люмиер разработва Cinematographe (1895), а Едисон представя Kinetoscope (1891) и Vitascope (1896), позволяващи създаването на първите кина.
   Скоро проекторите, представящи информация, коренно различна от игралните и документални филми, стават популярни. Слайд проекторите и диапроекторите дори влизат в домовете много преди ерата на телевизията и интернет като основно забавление вкъщи.

   Стилизирано изображение на диапроектор

   Тези прожекционни апарати скоро намират своето място и в училищата за обучение, както и за бизнес презентации.  Помним времената, когато за радост и забавление на ученици и студенти, учителите домъкваха в класната стая огромен шрайбпроектор за показване на транспаранти, непрозрачни и прозрачни материали, като изображението се проектираше на екрана зад учителя. Огромните шрайбпроектори, гравирани в паметта на цяло поколение от ученици и студенти очевидно все още съществуват и се използват тук там, съдейки по търсенето на резервни лампи за тях.

   Стилизирано изображение на шрайбпроектор

   Заедно с развитието на бизнеса расте и необходимостта от представянето му. Презентациите се превърнаха в задължителна част от него. Продажбени презентации, счетоводни презентации, мотивационни презентации и какви ли не други презентации, като за показването им се появи и нуждата от мултимедиен проектор, който е малък, лек, лесен за използване, гъвкав, надежден и способен да създаде ясни, ярки изображения от всякакъв размер във всяка стая при включено осветление. В резултат на усилената работа на учени и инженери в средата на 90-те години на миналия век се появи първият съвременен мултимедиен проектор.

   -------------

   Ако искате да се посъветвате какъв мултимедиен проектор да си купите или да обсъдим особеностите на вашата инсталация, моля, обадете ни се на 0893 46 56 56. Ако искате да започнете търсенето си онлайн, можете да разгледате по-популярните модели мултимедийни проектори като натиснете Тук. Препоръчваме ви преди това да се запознаете с основните характеристики на мултимедийните проектори ТУК.

 • Последно разгледани