• Вашите любими продукти
    Няма нищо в любими...
   • Добавени продукти за сравнение
     Няма нищо в сравнение...
    • 0893 46 56 56
    • Избор на проектор за домашно кино

     Преди да започнем, нека да отбележим, че всяка система за домашно кино е уникална. Ако имате конкретни въпроси относно изграждането и настройката на система за домашно кино, ние силно препоръчваме да ги зададете на нашите консулатанти. За демонстрации, проектиране и доставка можете да ни се обадите на тел: 0893 46 56 56, за монтаж и поддръжка на тел: 0896 521 831. Можете да ни пишете на sales@home-cinema.bg и ние ще се постараем да отговорим веднага.

     В настоящото ръководство сме се постарали да обхванем основните неща, важни за купувача. За последните актуализации при проекторите за домашно кино можете да се запишете за нашия бюлетин или да проверявате рубриката "Полезно".

      

     Теми, включени в "Насоки за закупуване на проектор за домашно кино":

     1. Каква яркост трябва да има моят проектор?
     2. Какво трябва да знам за качеството на изображението?
     3. Какви трябва да бъдат пропорциите на картината?
     4. Какво трябва да знам за живота на лампата?
     5. Трябва ли да инсталирам проектора на тавана или мога да го оставя на масата или на полица?
     6. Какво още да търся? DEEP Color, Frame интерполация и други малки неща...

      

     Насоки за закупуване на проектор за домашно кино

      

     1. Каква яркост трябва да има моят проектор?


     Яркостта на проектора се измерва в ANSI лумени. Проекторите за домашно кино обикновено започват от около 1000 лумена и варират нагоре до 2500 лумена и повече. Вашата среда на гледане е решаващият фактор за това колко лумена трябва да има проектора. Специализираните системи за домашно кино, разположени в специални стаи с контролирано осветление, няма да се нуждаят от висока яркост толкова, колкото пространства с околна светлина, навлизаща от прозорци или от битово осветление.


     Home Cinema препоръчва използването на проектори със следните лумени като минимум:

       • Специализираните системи за домашно кино се нуждаят от проектор с 1000 лумена или по-ярък.
       • Стаите със слаба околната светлина трябва да имат най-малко 1500 лумена.
       • Пространства със силна околна светлина се нуждаят от около 3000 лумена минимум.


     Съвет: В много случаи производителите обикновено обявяват стойности, които са верни за представянето на статични данни (документи, презентации, таблици), а не за видео. Светлинният поток за видео обикновено не е толков висок, колкото за данни. За съвет кой проектор е подходящ за гледане точно във вашето обкръжение, можете да се свържете с нашите консултанти за проектори. Те лично са виждали повечето модели работещи във видеорежим.

     2. Какво трябва да знам за качеството на изображението?

     Трите най-важни фактора, влияещи върху качеството на изображението са естествената разделителна способност на проектора, какъв материал ще проектирате и съотношението на контраста на проектора.

     В момента Wide XGA (1280 x 800) и HD (1920 x 1080) са най-често срещаните резолюции, които нашите клиенти използват при проекторите за домашно кино. WXGA е компромисна резолюция, която е характерна за бизнес проекторите и подобни модели се използват и като бизнес проектори и като машини за домашно кино, но са с доста по-ниска цена от типичните модели за домашно кино.

     Какви са предимствата и недостатъците? Един HD (1920 x 1080) проектор има около два пъти повече брой пиксели в сравнение с Wide XGA проектор. По-големият брой пиксели означава по-детайлна картина и по-добра съвместимост с източници с висока разделителна способност. Ще забележите разликата в качеството на изображението при двете резолюции, защото:

     • Wide XGA 1280 х 800 картината е изградена от общо 1 024 000 пиксела.
     • HD 1920 х 1080 картината е изградена от общо 2 073 600 пиксела.

     За най-добри резултати, трябва да се опитате да подадете на проектора сигнал с резолюция, съответстваща на неговата естествената резолюция. Вашият Blu-ray плеър, PlayStation и Xbox обикновено имат 1080p сигнал.

     Входният сигнал с ниско качество ще изглежда като изображение с ниско качество, когато се проектира и това е още по-осезаемо при по-голям екран.

     Съвет: За домашно кино е добре да избирате HD (1920 x 1080) проектори, които са проектирани да представят по-богати и детайлни картини, но ако не разполагате с бюджет за подобен проектор, то тогава WXGA е компромисен вариант.

     Задължителна стъпка е да се помисли и за контраста на проектора. Съотношението на контраст буквално се отнася до разликата между най-черното черно и най-бялото бяло в едно изображение, но проектор с контраст 20 000:1 няма да се представи непременно десет пъти по-добре от проектор с 2 000:1 контрастно съотношение. Защо се случва това?

     Съотношението на контраста отчита как проекторът показва всички нюанси на сивото между най-черното и най-бялото. Най-голямата стъпка на черното, която възможно да се постигне в реална обстановка, не е написаната на документацията стойност (тя е измерена в идеални лабораторни условия), а е най-черното в заобикалящата ни обстановка. Това е основната причина екраните да имат черни ленти отстрани (за да осигурят възможно по-висока стойност на черното).

     Съвет: Дори да си купите проектор с контраст 1:1 000 000, вие няма да се възползвате от него, ако не можете да осигурите милионната стъпка на черното в заобикалящата ви среда и това е причината да се затъмняват помещенията за домашно кино. Опитайте да контролирате околната светлина, за да се възползвате от по-големия контраст на моделите за домашно кино.

      

     3. Какви трябва да бъдат пропорциите на картината?

     Проектори са устройства с фиксирана резолюция, която съответства на определено съотношение на страните на картината. Най-често срещаните съотношенията (широчина и височина на страните на картината) на проекторите са 4:3, 16:10 и 16:9. Това означава, че чипът вътре в проектора е оформен в посочените 4:3, 16:10 или 16:9 съотношения. Мислете за чипа като за миниатюрен вариант на изображението, което ще видите на вашия екран.

     Специализираните системи за домашно кино имат 16:9 съотношение на страните, защото DVD, Blu-ray и HDTV сигнали се излъчват или кодират в 16: 9 формат. Ентусиасти за домашно кино са склонни да предпочитат 16: 9 пропорции, защото те са по-близо до оригиналния филмов формат 35 милиметра. 4:3 проекторите могат да проектират широкоекранни филми, обаче няма да имат черни ивици (малки черни ленти, които се появяват в горната и долната част на изображението).

      

     4. Какво трябва да знам за живота на лампата?

     Съвременните LCD и DLP проектори обикновено имат живот на лампата между 2000-4000 часа в нормален режим, като тази спецификация в действителност се отнася за времето, в което лампата е нова и ярка. Извън тези часове, лампата ще продължи да работи, но ще започне постепенно да губи яркост,, т.е картината ще избледнява. По-дълъг живот на лампата означава по-малко разходи за поддържане на вашия проектор.

     Ако планирате да използвате проектора, за да замените сегашния си телевизор, разходите за смяна на лампата  задължително трябва да се взимат предвид при покупката.

     Ако вашият проектор ще се използва основно за гледане на филми и специални събития, то животът на лампата няма решаващо значение за покупката.

     • Лампите обикновено имат живот в нормален режим между 2000 и 4000 часа, а в икономичен режим два до три пъти по-дълъг живот.
     • Редовното почистване на филтъра и нормалната му работа ще подобри живота на лампата.
     • Статистически проектор, използван за филми и специални събития работи 8 часа на седмица. С това темпо, лампата ще има живот приблизително 4,8 години.
     • Цените на проекторите неорекъснато падат, така че след почти пет години ще си купите нов проектор с гаранция, вместо да сменяте лампа, която вероятно ще бъде с по-висока цена от новия проектор.

     Съвет: Ако все пак решите да си закупите резервна лампа заедно с проектора, поставете я да работи за няколко часа, а след това я съхранявайте някъде на хладно и тъмно. Гаранцията на резервната лампа започва да тече от деня на покупката, а не от деня на ползване. Ако лампата е повредена, това ще проличи в рамките на първите 4 до 10 часа работа.

      

     5. Трябва ли да инсталирам проектора на тавана или мога да го оставя на масата?

     Изборът, който трябва да направите още в самото начало при покупката на проектора е дали искате да монтирате проектора на тавана или просто да го сложите на масата по време на работа. Всеки вариант има своите предимства.

     Таванен монтаж.

     Монтажът на тавана ще махне проектора от погледа, ще го направи доста по-защитен и естествено ще създаде по-завършен външен вид на помещението. Монтирането на проектора ще ви спести време за настройка, което е необходимо при всяко преместване.

     Ако планирате да монтирате проектора на тавана, ще трябва да знаете какво фиксирано разстояние е необходимо да има между проектора и екрана и да определите дължината на стойката за таван, която ви е необходима за монтажа. Това е така, защото различните проектори имат различни фокусни съотношения. Throw ratio е връзката между разстоянието от проектора до екрана и ширината на изображението. Естествено всеки производител има калкулатор за изчисляване на това разстояние, но трябва да се има предвид, че калкулаторът върши работа само за ориентировъчни изчисления. Ако проекторът няма функция за отместване на обектива, най вероятно стойката ще трябва да бъде наклонена и картината ще получи трапецовидна форма, която не винаги може да бъде коригирана. Калкулаторите не дават информация за подобен наклон.

     Свободно стоящ проектор.

     Повечето видео проектори тежат по-малко от 5 килограма и са лесни за транспортиране от място на място. Това означава, че можете да пренесете вашия голям екран до домовете на близки и приятели, да станете домакин на открита филмова прожекция на гаражната врата или на стената на блока, без никакво вдигане на тежки предмети. Въпреки това, ще трябва да настройвате вашия проектор при всяко преместване. Ако решите, че проекцията на маса е точно за вас, помислете за проектор с по-малко шум при работа. Целта трябва да бъде около 30 db или по-малко, за да не чувате дразнещата работата на вентилаторите. Също така трябва да обърнете внимание на дизайна на проектора като цяло, тъй като той ще се вижда.

      

     6. Какво още да търся? DEEP Color, Frame интерполация и други малки неща...

     DEEP Color

     През 2008 г., HDMI консорциумът пусна нов стандарт, който поддържа DEEP Color. По-рано, HDMI кабелите поддържаха само 8-битов цвят и пренасяха 16,7 милиона цвята. DEEP Color има 10, 12 и 16-битови способности, с до 2800 трилиона цвята. Това драстично увеличава броя на нюансите на всеки цвят и на практика елиминира ивиците. За проектори, които поддържат DEEP Color казват, че са HDMI 1.3a (или по-нагоре) съвместим.

     Frame интерполация

     Стандартният филм е заснет с 24 кадъра в секунда или 24p. Това е доста бавно в сравнение със средното телевизионно шоу в 30p или 1080i HDTV с 60p.
     Въпреки това, има моменти, когато тези скорости не са достатъчно високи, особено при голямата зона за наблюдение, предоставена от проектора. Това е причината по-новите модели за домашно кино да използват създаването на междинни кадри. Тези интелигентни проектори анализират различията между заснетите кадри и поставят нови между тях. Новите кадри регулират изображението, така че бързо движещи се обекти като състезателна кола или футболна топка се появяват по средата между техните места на оригиналните кадри. Тези нови вмъкнати кадри помагат топката или колата да се движат по-плавно на големия екран.


     Какво друго?

     Това, разбира се, е внимание към детайлите. Към малките неща, които карат челюстите ни да падат и да казват: "Уау!"

     За проекторите някои от тези характеристики включват:

     Картина в картината
     Cinema режим за по-богати цветове и по-тих вентилатор
     Дистанционно управление с подсветка
     Отместване на обектива и 2x увеличение за по-лесно инсталиране
     Дистанционно управление, с което се задействат проектор, електрически екрани и щори
     Скорост на опресняване 120Hz
     Над 50000:1 съотношение на контраста

     И още куп други характеристики, чието подробно обяснение можете да видите в рубриката "Полезно".

   • Последно разгледани