• 0879 233 203
  • Проектор и екран за заведения и спортни барове

   Има редица причини, поради които мултимедийният проектор е чудесен за показване на спортни събития в ресторант, клуб или бар. Проекторите са изключително разнообразни: могат да постигнат големи HD изображения или могат да бъдат оптимизирани за малки екрани. Ако използвате проектор във вашия бар или ресторант, можете да разположите голям екран, повдигнат нависоко, така че всеки да го вижда, без клиентите да преминават през лъчите. Проектор може да бъде използван при по-силно или по-слабо осветление, по-икономичен е от гигантски телевизор с плосък екран или видео стена, а след мача можете да прожектирате музикални клипове, филми, телевизионни предавания или просто фон, като част от интериора. Подобен проектор обикновено има по-висока яркост от моделите за домашно кино, подходяща за различни условия на осветеност и големина на екрана и задължително се избира с по-дълъг живот на източника на светлина (лампа, LED, лазер, хибрид), за да се сведат до минимум дългосрочните оперативни разходи.

   Големите игри на голям екран карат клиентите да се връщат отново!

   По-забавно е да се гледа спорт на голям екран с изображенията, по-големи от реалните в компанията на приятели. Качественият екран с проектор е инвестиция, която привлича клиентите и ги кара да се връщат отново. Той е част от рецептата за забавление, както и за превръщане на вашия клуб, бар или ресторант в най-популярния в околността.

   Home Cinema предлага безплатни консултации и помощ, за да изберете най-подходящия проектор и екран за вашия ресторант или бар. Прочетете нашите съвети по-долу, разгледайте препоръчаните модели или се обадете на ☎ 0893 46 56 56 ако имате въпроси.

    

   Екран за заведение.

   Правилен подход е изборът да започне от екрана и неговото разположение, а след това да се избере проектор. Определянето на правилният екран не е лесно. Има много фактори, които трябва да се вземат под внимание.

   Екран с висок коефициент на отражение (gain) е добър избор за осветено помещение, но в същото време комбинация от висок gain с равномерно изображение и широк зрителен ъгъл е трудно постижима. Колкото е по-висок коефициента на отражение, толкова по-ярък е екрана, но ъгълът на гледане се стеснява. Екран с висок коефициент на отражение е идеален избор, ако публиката е съсредоточена централно срещу екрана, но това не е обикновеният случай в спортен бар. Екран, който има равномерна отразяваща способност е с малък коефициент на отражение и широк ъгъл на гледане, но в общия случай е добър избор за помещения с контролирано осветление. Много внимателно трябва да се оценят различните екранни материали, за да се определи кой ще работи в определени условия на осветеност.

   Размерът на екрана ще бъде зависим от два фактора. Първият фактор е размера на стената, на която екранът ще се монтира и конфигурацията на помещението. Той трябва да бъде повдигнат по височина, за да бъде ясно видим от всички клиенти. Внимателно преценете два варианта: да имате няколко по-малки екрана с по-евтини проектори или един по-голям с професионален проектор, осигуряващ необходимата яркост. Всеки вариант си има предимства: можете да имате различни изображения на всеки отделен екран или да имате един наистина впечатляващ мега екран, който ще се превърне в атракция.

   Вторият фактор, който трябва да се отчете, е прожекционното съотношение на проектора или с други думи, разстоянието, на което трябва да бъде разположен спрямо екрана за получаване на желания размер на картината. Ако помещението е голямо, това не би трябвало да е проблем за проектор със стандартна оптика, но за по-малки стаи, разстоянието от екрана до проектора трябва да бъде достатъчно, така че той да запълва екрана, без да се намира извън сградата. Има проектори, които имат широкоъгълни обективи за късо разстояние. Просто се уверете, че екрана не е прекалено голям, за наличното разстояние. Съотношението на екрана трябва да бъде 16: 9, като за HDTV прожекция неговата височина трябва да е равна или да надвишава 1/3 разстоянието до зрителя.

   Стандартен екран за предна прожекция с малък коефициент на отражение <3. Трябва да се вземе предвид, че екран с малък коефициент на отражение не може да осигури качествено изображение на силна дневна светлина, независимо колко ярък проектор ще изберете. Такъв екран е подходящ за помещения с контролирано осветление или за използване в сумрак или тъмнина. Ако все пак искате да използвате подобен екран навън, за да изгледате някой мач, избягвайте пряко слънцегреене върху него, разположете го под навес, далеч от водни басейни или други повърхности, които силно отразяват светлината. Освен, че картината ще бъде много бледа на дневна светлина, стандартните прожекционни платна могат да бъдат повредени при излагане на високи температури и UV лъчи. Използвайте само платна с черен гръб, който възпрепятства проникването на светлина върху прожекционната повърхност.

   Твърд акрилен панел с висок коефициент на отражение. Разполага с усъвършенствана технология за разсейване на светлината, която прави изображенията до 3 пъти по-ярки в сравнение с традиционните екрани и разширява зрителния ъгъл.

   Прожекционно фолио. Проекторът може да се използва през деня в комбинация с прожекционно фолио за задна прожекция с висок коефициент на отражение и UV защита, което е подходящо за залепване върху прозрачен материал, например върху стъкло. Ако разполагате с големи витрини, ясно видими от всяка точка в заведението, проекторът се разполага зад тях и ги превръща в зашеметяващ дисплей. Примери за изградени обекти с фолио за задно прожектиране можете да видите в статията „Реклами с проектор и фолио”.

   Специални екрани Black Diamond. Увеличават контраста на изображението с над 300% като поглъщат околната светлина и задълбочават нивото на черното.

   Ако помещението е прашно или задимено, уверете се, че екранът е добре почистен, като следвате инструкциите на производителя. Запрашената повърхност може да влоши значително качеството на картината.

    

   Проектор за спортен бар.

   Точно както има много видове екрани, има също толкова много проектори.

   Каква яркост е необходима?

   Яркостта е универсална характеристика, по която можете да сравнявате проекторите. Измерва се в ANSI лумени и повече лумени означават по-ярък проектор и по-ярка картина. Ако планирате да използвате вашия проектор предимно в затъмнена среда, то тогава можете да изберете модел с по-ниска яркост, но ако искате да го разположите в осветено помещение, в градината на ресторанта или да получите по-голямо изображение, трябва да използвате устройство с повече лумени.

   Контролирана осветеност.

   Повечето клубове и спортни барове са с контролирано осветление. В затъмнено помещение не се налага да се използва много ярък проектор дори при предна прожекция. Ако можете, направете пространството тъмно и поставете вашия проектор и екран на място, далеч от прозорци и ярки светлини. Обърнете внимание на следните препоръки, когато планирате вашата инсталация.

   Вътрешно пространство с контролирано осветление: препоръчителна яркост на проектор за предна прожекция, съобразена с размера на екрана
   Размер на екрана (диагонал) в инчове Яркост на проектор (Brightness) в лумени
   60 до 80 инча 2000 до 3500 лумена
   80 до 120 инча 3500 до 4000 лумена
   120 инча и повече 4000 или повече лумена

    

   Неконтролирано осветление.

   Ако не разполагате с контрол върху светлината в помещението или искате да поставите проектора отвън, подходящо е да изберете модел, който е с повече ANSI лумени (яркост). Допълнителната яркост със сигурност ще помогне на изображението да бъде по-видимо, а при намаляване на околната светлина ще има още по-голям ефект. Проекторите с по-високи лумени са малко по-скъпи, но все още са по-евтини на инч от всеки плосък екран на пазара. За щастие, вече се предлагат екрани и прожекционни фолиа, които можете да поставите навън, дори на дневна светлина.

   Вътрешно пространство със силно, неконтролирано осветление: препоръчителна яркост на проектор за предна прожекция, съобразена с размера на екрана
   Размер на екрана (диагонал) в инчове Яркост на проектор (Brightness) в лумени
   60 до 80 инча 3500 до 4500 лумена
   80 до 120 инча 4500 до 5000 лумена
   120 инча и нагоре 5000 или повече лумена

    

   Аспектно съотношение и резолюция на проектор за спортни барове.

   Всеки цифров проектор има естествен формат или съотношение (пропорции) на страните на проектираната картина. Съотношението на страните обикновено е 16:10, 16: 9 или 4: 3. Пикселите са елементите, които изграждат картината и се предполага, че имат идеална правоъгълна форма. Собствената резолюция на проектор по същество са броя на пикселите, които се вместват в картина със съответните пропорции. Обикновено резолюцията е представена в брой пиксели по широчина и височина, като например 1920 пиксела широчина и 1080 пиксела височина изграждат FULL HD изображение с формат 16:9.

   Проекторите с конвенционална употреба най-често имат една от посочените по-долу резолюции и аспектно съотношение на страните:

   • SVGA (800x600), 4:3. Презентации.
   • XGA (1024x768), 4:3. Презентации и по-стари филми.
   • HD 720 (1280x720), 16:9. Филми.
   • WXGA (1280x800, High Definition), 16:10. Компромисно решение за филми / TV / Sport.
   • HD 1080p (1920x1080, Full High Definition), 16:9. Препоръчително за Full HD филми / TV / Спорт / Фотографии.

   Правилното решение е да комбинирате проектор, екран и източник на сигнал с едно и също аспектно съотношение. Стандартният широкоекранен образ има 16: 9 съотношение на страните, като повечето DVD-та и HDTV са с такива пропорции и следователно в ресторанти, пъбове и клубове е най-добре да се използва широкоекранен 16: 9 проектор със собствена резолюция HD (1920 x 1080), който ще ви даде най-доброто изображение и най-голямата гъвкавост. Проекторите могат да приемат сигнали с по-висока и по-ниска резолюция от естествената им и с различно форматно съотношение. Можете да използвате проектор по този начин, но ще трябва да се примирите с някои компромиси, които са подробно обяснени в статията ни „Формат на проектор”, като WXGA (1280 x 800) резолюцията е следващия най-добър избор с по-ниска цена от FULL HD проекторите. В действителност, при някои спортни събития, лек спад в резолюция не винаги ще бъде забележим, в зависимост от размера на вашия екран. Правилото е, че колкото по-голям екран имаме, толкова по-добра трябва да бъде резолюцията, точно както яркостта.

    

   Контраст на проектор за заведение.

   Контрастът е следващата характеристика, с която ще се сблъскате, когато решавате какъв проектор е необходим за вашето заведение. Контрастът е решаващ фактор при избор само ако проекторът ще работи в затъмнено помещение. Ако планирате да го използвате при наличие на околна светлина, прескочете тази точка. Контрастното съотношение говори за разликата в яркостта между най-белия пиксел и най-черния пиксел в едно изображение. Как се измерва контрастът и как да избираме е обяснено подробно в статията „Контрастно съотношение (Contrast Ratio) на проектор”. Какво на практика означава контрастът? По същество, по-висок контраст на проектор увеличава усещането за дълбочина в изображението и означава, че фините вариации в сивите тонове се показват по-ясно, особено в затъмнени или слабо осветени среди. Детайлите в тъмните сцени ще бъдат ясно разграничени, а не замазани. Имайте предвид, че не е задължително проекторът за вашето заведение да притежава максимално високите съотношения на контраст и напредналата обработка на изображения, които са важни в системата за домашно кино.

    

   Източникът на светлина-лампа, LED, хибриден LED/лазер или лазерен.

   Проекторът в спортен бар често работи по 12, а понякога и повече часове на ден. Добре е да помислите предварително за източника на светлина и за разходите за неговата поддръжка.

   Лампови проектори. Конвенционалните лампи за проектори при по-ярките модели обикновено издържат над 3000 часа в стандартен режим на работа, а в икономичен режим часовете почти се удвояват. При натоварена работа е задължително да предвидим резервна лампа, като нейната цена може да варира в зависимост от срока на доставка. При регулярна поръчка на лампа за проектор, доставката може да отнеме 2-4 седмици, а за по-специфичните модели и повече, но цената е сравнително ниска. При експресна доставка в рамките на 24/48 часа, цената драстично се увеличава, така е запасете се с резервна лампа, ако възнамерявате да използвате проектора в такъв режим.

   Важно: Само големите професионални лампови проектори могат да работят непрекъснато в режим 24 часа/7 дни в седмицата.

   Безлампови проектори. Добър вариант за такава сериозна употреба е да разгледате лазерните и хибридните проектори с по-висока яркост, чийто източник на светлина трае 20000 часа и повече. Добри предложения на разумни цени имат Casio, Sony, Panasonic, Epson, като тези модели могат да работят в режим 24/7.

    

   Свързаност.

   Почти всички проектори, които продаваме (изключение правят ултракомпактните проектори и някои от най-евтините стандартни проектори, при които липсва HDMI), са оборудвани като минимум със следните основни портове:

   • VGA (за свързване с компютър)
   • HDMI (за свързване на DVD плейър, сателитен приемник и т.н.)

   Използвайте HDMI връзката в сравнение с VGA, ако е възможно.

   Антената на телевизора отдавна е в историята и се заменя с кабелно или сателитно предаване. Няма значение коя компания е доставчик, всички имат спортен пакет, доставен в 1080p резолюция, който включва почти всяка спортна дейност, която клиентът може да иска да види. Проекторите стандартно не разполагат с тунер, с изключение на краен брой модели, така че се налага да обмислите предварително как ще му подадете сигнал и дали приемникът ви е подходящ за директно свързване с проектор.

    

   Специални функции, които позволяват да се проектира в малки или уникално оформени пространства. Ценни характеристики при инсталиране на проектор, ако смятате да го прибирате след всеки мач.

    

   • Късофокусен обектив (дава възможност за по-големи изображения, когато проекторът е в близост до екрана).
   • Варио обектив (прави образа по-голям или по-малък, без физически проектора да се движи).
   • Отместване на обектива (премествате изображението наляво-надясно или нагоре-надолу, без да се движи проектора).

    

   Опушените помещения и проекторите.

   Нашите закони не позволяват пушенето в закрити публични пространства, като това разширява гамата проектори, подходящи за използване в заведения, но все пак може да искате да се вземат допълнителни мерки. Някои производители не уважават гаранцията, когато проекторът работи в задимена и силно запрашена среда, тъй като димът може да повреди оптичната система. Проекторите, които използват LCD технологията, са особено уязвими, тъй като прах може да се полепи по LCD панелите и изискват редовна поддръжка на въздушните филтри. От друга страна повечето DLP проектори са със запечатана оптика, но често са без въздушни филтри. Праховите частици могат да полепнат по вътрешните елементи и да намалят продължителността на живота на самия проектор. Добрата новина е, че на повечето клиенти никога не им се налага да се възползват от гаранцията. Ако използвате проектор в по-тежки условия, обадете ни се предварително, за да обсъдим покупката ви.

    

   Независимо дали сте собственик на заведение или клиент, който иска да гледа спорт в дома си, ние се надяваме, че тези съвети ще ви бъдат полезни. Както винаги, ако имате повече въпроси, обадите ни се на ☎ 0893 46 56 56. Ние ръчно подбираме любимите ни проектори, за да улесним вашето търсене.

 • Последно разгледани